Tuesday, 14 October 2014

8 Jenis Makanan paling Nayman (Sedap) di Sarawak lan!!!!

Sekirannya anda bertandang ke Sarawak anda harus mencuba 8 Jenis Makanan tersebut di Sarawak dan yang pasti tidak akan terdapat dimana - mana kecuali di Sarawak ataupun di kepulauan Borneo.




Umai , aduh~ terasa keenakkan udang mentah yang segar serta digaul sebati dengan cili , air limau nipis serta bawang cukup membuatkan anda terangkat bila menikmatinya. Untuk pengetahuan anda Umai adalah berasal daripada makanan tradisi asli masyarakat Melanau yang kebanyakkan mendiami sekitar Mukah dan Dalat.
Laksa Sarawak, laksa yang cukup digemari oleh semua lapisan masyarakat di Sarawak dengan aroma belacan dan juga perencah laksa Sarawak sehingga boleh membuatkan anda terpukau sejenak .
Terung Iban , sejenis buah - buahan sayur dan harus diingati bahawa rasanya tidak sama seperti kebanyakkan buah terung yang anda pernah lihat dan makan . Lazimnya Terung Iban dicampur dengan masakkan Salai ikan ataupun Salai Ikan Lumi .
Dabai , tentu ramai diantara anda tidak pernah melihat buah ini. Buah ini sangat keras dan cara menyediakannya anda memasukkan ke dalam air panas untuk membiarkannya lembut dan setelah itu gaulkan dengan kicap dan sedikit garam .
Sinonim didengar bahawa jika ke Sarawak adalah tidak sah untuk tidak membawa Ikan Terubukbalik ke tempat masing - masing . Ikan Terubuk tidaklah begitu masin seperti ikan masin dan mempunyai aroma yang cukup enak.
Manok Pansoh , iaitu sejenis penyediaan Ayam didalam sebatang buluh dan dicampur dengan sayur daun pewangi seperti daun Bungkang . Ayam yang dimasak dalam buluh adalah lebih lembut, secara amnya ianya adalah masakkan tradisi masyarakat Dayak khususnya masyarakat Iban.

No comments:

Post a Comment